Vad är
B.R.I.D.G.E?

B.R.I.D.G.E är ett ergonomiskt hjälpmedel som skyddar axeln mot skadlig belastning. Innovationen är lätt att använda och passar inom alla yrken som bär tungt och är i behov av avlastning.

Har du behov av axelavlastning?

Då är antagligen B.R.I.D.G.E något för dig. B.R.I.D.G.E fungerar i alla sammanhang där man behöver stöd och avlastning, särskilt över brachial plexus. Det är en styv innovation i form av en båge som bryggar över axelns känsligare partier.

B.R.I.D.G.E står för Body Reducing Innovative Design Groundbreaking Ergonomic och är en enkel och ergonomisk innovation med banbrytande design i styvt material. Utvecklingen av B.R.I.D.G.E startade som en avlastningsprodukt till gitarrister och basister där unika kreationer skapades som var både tuffa och funktionella. Idag riktar sig B.R.I.D.G.E mot flera branscher främst inom bygg och medicinteknik men kan anpassas till de flesta yrkesgrupper som bär tungt och är i behov av avlastning.

 

 

Innovationen

Vad är då B.R.I.D.G.E och hur fungerar den?

B.R.I.D.G.E avlastar axelns känsligaste partier inklusive nerven brachial plexus och består av en styv axelformad bygel i form av en båge. Bågen avlastar axeln och placerar istället belastningen bakåt mot skuldrorna och bröstmusklerna. Att bära tungt ökar riskerna för kroniska skador och smärtor. Genom att minska belastningen på axeln minskar man även risken för kompensatoriskt beteende som i sin tur skadar mjukdelarna mellan axlar och nacke som kan leda till spänningshuvudvärk och domningar i armar och händer.

Ortopedenheten i Lund har styrkt uppfinningens funktion och den är validerad av både läkare och sjukgymnaster. Det finns även flera studier som visar att belastning på nerverna försämrar den elektriska ledningsförmågan vilket kan leda till nedsatt styrka och finmotorik samt smärta. För att avlastningen ska vara tillräcklig räknar man med 10% av nervens totala draghållfasthet (tensile strength).

Innovation med stor bredd

B.R.I.D.G.E är en bred innovation som kan användas inom alla områden där man är i behov av avlastning när man bär tungt. Innovationen fungerar inom alla möjliga branscher och områden exempelvis som avlastning till yrkesmusiker, babybärselar, väskor för tyngre föremål som datorer eller annan utrustning.

Inom byggindustrin finns ett stort behov av ergonomisk avlastning. Fackföreningen Byggnads presenterade 2021 i en undersökning att 61% av alla byggarbetare har kronisk smärta i axlarna, 51% i nacken och 25% i höften. Det är främst belastning på mjukdelarna kring brachial plexus som orsakar kronisk smärta men även domningar i armar och händer.

Även inom militären finns liknande problem. Undersökningar visar att 30-40 % av personal inom militären får bestående problem med axlarna på grund av tunga lyft under en längre tid. Det finns ingen anledning till att denna statistik inte skulle kunna speglas till andra yrkesgrupper med liknande belastningar.