Bygg

I byggindustrin sker många tunga lyft och man har under senare tid uppmärksammat de långsiktiga konsekvenserna av överbelastning och kompensatoriskt rörelsemönster.

Byggnads (svenska byggnadsarbetarförbundet) gjorde en undersökning 2021 där de frågade över 3800 medlemmar om deras upplevelser av värk. Undersökningen visade att nio av tio upplever smärtor i samband med sitt arbete där axlar, nacke och höft står för mest smärta. Hela 61% uppger att de har kronisk smärta i axlar, 51% i nacken och 25% i höften. Det framkommer även att dagens byggarbetare saknar kunskap om belastningsskador och information om vilka hjälpmedel som finns.

Nervens elektriska ledningsförmåga påverkas negativt redan vid belastning på 10% av nervens maximala brottstyrka (tensile strenght). Utöver nervpåverkan och kronisk smärta leder även felbelastningen till kompensatoriskt beteende som i sin tur leder till att de fysiska marginalerna för arbetaren minskar och får en negativ påverkan på deras arbetsprestation.

B.R.I.D.G.E fördelar om vikten på ett mindre skadligt sätt genom att framförallt lätta trycket på nerven brachial plexus som sitter i axelpartiet. Den bågformade innovationen kan enkelt fästas i västar och annan arbetsklädsel och kan anpassas till alla kroppstyper.

Broschyr (pdf)